William Shakespeare: Athéni Timon

 

Mit jelent egy közösség részének lenni, milyen mértékben kell felelősséget vállalnia egy közösségnek az azt alkotó egyénekért. Shakespeare egyik kései darabját, az Athéni Timont október 27-én láthatja újra a közönség, hogy a témáról elgondolkodjunk… Közösen.

 

 

Az Athéni Timon című előadást tavaly októberében mutatta be a KOMA.

 

Az Athéni Timon Shakespeare legellentmondásosabb darabja. A túlságosan is nagylelkű, vadul költekező Timon ráébred, hogy minden pénze elfogyott, és hitelt sem kap többé; barátai elhagyják, ő maga pedig otthagyja a civilizált világot, mindent és mindenkit megtagad és haláláig embergyűlölőként él tovább. Timon képtelen arra, hogy megértse az emberi kapcsolatok természetét. A darab első részében egy álomvilágban él, nem törődik szolgája, Flavius és a szókimondó bölcs, Apemantus figyelmeztetéseivel, szinte kényezteti magát abban a hitben, hogy ő jót cselekszik, és hogy mindenki más is így tesz, ha szükség van rá...

 

A KOMA Fekete Ádám dramaturgot kérte fel a szöveg átdolgozására, aki meghúzta és sok helyen „felújította” a darabot, hogy ezzel világosabbá és frissebbé tegye.

 

A színpadra állításhoz az alkotók az egyik legnehezebb színházi formát választották: a játékérben nincsenek díszletek, sem jelmezek. Ebből következően minden figyelem a szövegre, a színészi játékra, a színészek hangjára, testére, mozdulataira, térben elfoglalt pozíciójukra fog irányulni. Óriási szerepet kapnak tehát a gesztusok, az arcmimika, illetve a hangsúlyos, vagy hangsúlytalan szavak és mondatok.

2013.12.31.

fordította: Szabó Lőrinc

átdolgozta: Fekete Ádám

rendező: Zrinyi Gál Vince

rendezőasszisztens: Anka Kristóf

dramaturg: Fekete Ádám

zene: G. Szabó Hunor

fotós: Csapó József

produkciós vezető: Kulcsár Viktória

technika: Mervel Miklós

 

Szereplők:

 

Timon - Zrinyi Gál Vince

Apemantus - Horváth Illés

Alcibiades - Herczeg Tamás

Flavius - Vicei Zsolt

Szenátorok, urak, szolgák és kurvák - Jaskó Bálint és Mohai Tamás

Apród - Mervel Miklós

 

Külön Köszönet: Cságoly Kristóf, FÜGE

Támogatók: EMMI, XV. kerületi Polgármesteri Hivatal, PKEA, Summa, FÜGE

Bemutató: 2012. október 5.
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Flickr Icon

1158 Budapest, Molnár Viktor utca 21/a    +36 30 268 7432   hello@komabazis.org