Deilephila

 

A Bázisunknak helyet adó XV. kerület legendáit kutatva született a produkció. Az előadás történetei és szereplői a fikció és valóság keveredései. Olyan karaktereket, helyzeteket, emberi kapcsolatokat vonultatunk fel, melyekre nemcsak a kerület lakói, de mindannyian ráismerhetünk. A több mint 100 évet felölelő jelenetek emberi sorsokról készített pillanatfelvételek, melyeken halkan sírunk, és hangosan nevetünk.

 

Társadalmi, szociális és identitásbeli sokszínűség jellemzi a Budapest északkeleti városkapujánál elhelyezkedő peremkerületet.

A helyi lakosságnak köszönhetően a kerület legendáit kutatva számtalan érdekes, színpadra kívánkozó történetet ismertünk meg.

 

A darab jelenetei, melyek 200 évet ölelnek fel, a kerület olyan emblematikus helyszínein játszódnak, mint például a 20. század eleji Pestújhely, a kertvendéglők és korcsmák világa, a palotai erdő, mely akkoriban a tiltott párbajok központja volt, a Rákospalotai MÁV telep pezsgő kulturális színterei, vagy a 70-es években felépülő újpalotai lakótelep.

 

„A lakók viszonya a kerülethez épp olyan mértékben érdekel bennünket, mint a tőlük hallott izgalmas históriák. Ebből kifolyólag a XV. kerületi Dózsa György Gimnázium diákjaival közösen alkottunk jeleneteket három régi történetből kiindulva, októberben pedig egy hetet töltöttünk a Kontyfa Középiskolában, ahol a diákok Újpalotához kötődő élményeiből állítottunk össze egy kisebb produkciót. A tanulók gazdag ötletei éppúgy beépülnek készülő előadásunkba, mint az idősebb generáció történetei.” /Komák/

2013.12.31.

Szereplők:

Fekete Zsolt

Lass Bea

Mohai Tamás

Polgár Péter

Szabó Vera

Valcz Péter

Látvány: Pirityi Emese

Fény: Mervel Miklós

Munkatárs: Jaskó Bálint, Pass Andrea, Vékes Csaba, Zrinyi Gál Vince

Korrepetitor: Király Anita

Rendezőasszisztens: Szabó Heni

Rendező: Felhőfi-Kiss László

 

 

VENDÉG

 

Szabó Vera, Valcz Péter

Bemutató: 2011. december 17.
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Flickr Icon

1158 Budapest, Molnár Viktor utca 21/a    +36 30 268 7432   hello@komabazis.org