De mi is az az XVID?

 

A KOMA az újpalotai lakótelepen indította el első közösségi videós programját. Célunk, hogy rendhagyó, izgalmas, korszerű eszközökkel dolgozzuk fel a hagyományos társadalmi és szociális problémákat, melyek a helyi lakosság mindennapjait meghatározzák. Márciusban helyi fiatalokkal, ősszel a hatvan év feletti lakossággal dolgoztunk. A projekt első évadának zárásaként a kisgyermekes szülők kezébe adtunk kamerát, hogy figyelmünket maguk irányítsák, saját meglátásaikat megmutassák hétköznapi életükről. 

spirál

 

Munkanélküli emberek. Elítéled őket? Ne tedd! Pár fiatal beleveti magát a problémába, amivel az egész ország küzd. Igazi emberek igaz történetei. Ismerd meg őket több szemszögből!

 

Megdöbbentő, hogy hány munkanélküli fiatal éli életét a lakótelepen. Egy részük regisztrált munkanélküliként különböző képzési, és munkába való visszacsatolási programokban vesznek részt helyi szociális intézményekben. Mint kiderült, van, aki már három éve regisztrált. Nem talál munkát. A fiatalok otthon tengetik napjaikat: számítógép vagy tévé előtt ülve, jobb esetben az otthoni háztartási feladatokba besegítve. Sikerélményük nincs. Kihivásuk nincs. 

 

hurok

 

Azt hiszed Újpalota a világ vége? Szerinted itt nem lehet szórakozni? A ping-pong neked gagyi? Nem találod a közlekedési táblát? A piásan gyaloglás kijózanít? Szórakozás éjjel-nappal.

 

Amikor a szórakozásra kerül a sor, a gyerek élni, a szülő rettegni kezd. Éjszakai party-körutak vagy "gépezés" hajnalig. Egy mai tizenéves az iskola után bandázik vagy hazarohan a számítógép elé, és virtuális kapcsolatokat épít? Mit jelent ma a barátság? 

Hogyan kapcsolódnak ki a lakótelepen a fiatalok? Milyen lehetőségeik vannak helyben és otthon? Mennyit járnak a belvárosba? Vannak klubjaik? Vannak csapatok?

Hol vannak az Újpalotai fiatalok?

 

palota

 

Egy téma, ami téged is érinthet. Egy probléma, amire közösen találhatunk megoldást. Egy film, ami felnyitja az emberek szemét. Egy történet, amelyben a szőke hercegnek nincs hol laknia.

 

Szilveszter hajléktalan. A közelben lévő kiserdőben korábban már egész otthonosan berendezkedő otthontalanoknak menniük kellett, és ők mint a vándormadarak beljebb húzódtak a városba. Noha a Kőrakás parkban működő Szobabérlők háza kivételes kezdeményezés, melynek célja a kerületi hajléktalanok reintegrációja a társadalomba, vannak, akik kimaradnak vagy nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Hogy milyen a kapcsolata Szilveszternek és a gyerekeknek? Milyen a közös Zsókavár utcájuk? Ki fog derülni.

 

Nő Szépség Tánc Bharatanátjam

 

Juhász Judit és Horváth László a női szépség végtelen tárházából szeretnénekk láttatni egy szeletet. Ez a szelet a bharatanatyam tánc lendületéből és szépségéből bontakozik ki. Lányuk tagja a tánccsoportnak.

 

A bharatanatyam egy klasszikus dél-indiai tánc stílus, mely Somi Panni közvetítésével jutott el hazánkba. 1997-ben ő alapította a Sivasakti Kalánanda Táncszínházat, mely a bharatanatyam tánctechnikát alkalmazza. 
A film végigköveti a táncosnők munkáját a próbáktól az előadásokig. Szeretnénk bemutatni a próbatermi órák sodrását, az előadásra való felkészülés ráhangolódással teli pillanatait, a különleges ruhát és kellékeit, valamint a produkciókat.

 

Egyszerű

 

Tóth Judit mindig is szerette a kultúra közelségét, így igazán nagy öröm számára, hogy nyugdíjasként egy múzeum munkatársa lehet. Vállalja és szereti a kihívásokat, nem enged elhatározásaiból. Tárlatvezető szeretett volna lenni, és a film révén el is érte célját. Legyen motiváció rövid videója!

 

Van egy vár a liget szívében. A történet ebben a várban játszódik. Minden szobára őrök ügyelnek. Ők a terem őrei, a várban bujkáló történetek, álmok tudói. Egyikük nagy terveket dédelget. Kapunyitás előtt, mint egy hercegnő sétál a múzeum vitrinjei mellett, és elképzeli, hogy mesél gyerekeknek, felnőtteknek, hogy csak rá figyelnek, miközben minden megelevenedik, a madarak csiripelni kezdenek, a fű újra kizöldül, és Kincsem egy következő nagy vágta előtt hangosan felnyerít.

 

Rejtőzködő szakralitás

 

B. Tóth Klári nem most kezdett foglalkozni a kerítés mintázatainak szimbolikájával. Hamarosan megjelenik egy ezzel kapcsolatos tanulmánykötet, amiben részletesen olvashatunk a témában Kláritól is.

 

Bezárjuk magunk után a kiskaput, kilépünk az utcára és végig sétálunk a járdán. Átlépkedjük az árnyékokat, végignézünk a mintákon és már buszon is ülünk. Magasra zárjuk a bringát, jobb félni, mint megijedni, onnan senki nem akasztja le. A kerítés kapuját zárjuk be, a kerítés mellett sétálunk munkába, a kerítés árnyékán lépdelünk át, a kerítéshez zárjuk a bringánkat. Teremtés, teljesség, rontástól való félelem. Magas falakat húzunk házaink köré és még csak nem is sejtjük, milyen szimbólumok rejtőznek egy-egy minta mögött.

 

Erkélyek

 

Rába József az újpalotai lakótelep első beköltözőinek egyike. Ami foglalkoztatta, az az, hogy hol az ember az erkély mögött. Kik tartoznak azokhoz a kis darab életterekhez, amit mindannyian látunk, ha Újpalotán járunk-kelünk.

 

Kell egy erkély. Kell egy erkély, ahol lehet inni egy jó sört a szomszédokkal, ahol meg lehet reggelizni a gyerekekkel nyári napokon, ahova ki lehet sietni megnézni, milyen kabátot vegyünk fel aznap. A magas betontömbök emeletein ezeknek az alig pár embernek elég tereknek változatosságát észre sem vesszük. Valaki beépíti, valaki színes égősorrokkal futtatja be, valaki a környék legszebb muskátlijait gondozza rajta. A kisfilm különleges témát dolgoz fel. Egy érdekes szociotúra az utakon, csak épp nem az orrunk elé, hanem a fejünk felé nézünk.

 

Panelkertészek

 

Birinyi Istvánné Gizi és fia csak beköltözésük után vették észre, hogy konyhájuk ablaktalan. Ma már büszke közösségi kert tulajdonosként egész másként értékelik a reggelik ízét. Örömmel vetnek, aratnak, szüretelnek, és pontosan tudják, milyen a saját paradicsom íze.

 

Újpalota lakótelepe egyre több kis közösségi kerttel gazdagszik. A lakók közül azonban csak keveseknek adatik meg a saját kis parcella gondozásának öröme. De hogy milyen is, amikor a panellakásból megindul az ember kapálni vagy gereblyézni a kiskertbe? A gondos kertgazdák mindennapjait ismerhetjük meg a Birinyi-család filmjéből.

 

XVID 60+ FILMEK

XVID FIATALOK FILMEK

 
 
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Flickr Icon

1158 Budapest, Molnár Viktor utca 21/a    +36 30 268 7432   hello@komabazis.org