Keresés
  • Mádi Laura

Színházi ajánló

A XV. kerületi KOMA Bázison ismét egy erős, mindennapjainkat meghatározó és mégis tabuként kezelt témát vittek színpadra: egyoktatási rendszert.


Egy őszinte és megdöbbentő bemutatót láthattunk, ami megingathatatlanul bizonyítja a színház emberközpontú erejét, ugyanis a bázis különleges módszerrel dolgozik: a darab szereplői egytől egyig civil emberek, akik a saját életükkel dolgoznak a színpadon. Itt nincs helye a színház megszokott – sokszor képmutató és idealizált – világának. Itt nem a szépség, a virtuozitás és a tökéletesség a lényeg, hanem az egyes embereken keresztül megnyilvánuló valóság, az eltitkolt mindennapok, és ez letaglóz minket, nézőket.


Zrínyi Gál Vince jóvoltából volt alkalmam megtekinteni a FosztóKÉPZŐcímű előadást ebben a már első hallásra szokatlannak tűnő színházi műhelyben. Amikor először beszélt nekem a KOMA Bázis működési struktúrájáról, akkor kétségek merültek fel bennem a színjáték minőségével kapcsolatban. Mivel a szereplők nem színészek, és saját témákkal dolgoznak, furcsa volt számomra, hogy a sok történet egy egységes egésszé kovácsolódhat, és meg tud állni a saját lábán.


Azon gondolkodtam, hogy vajon mennyire képesek a játszók jelen lennia színpadon, vagyis meg tudják-e tartani a nézők figyelmét?Színdarabotvártam, de valami egészen más színháziélménytkaptam.


Az, hogy a KOMA Bázis 2007 óta töretlenül működik, és rendszeresen visszatérő nézőközönséggel dicsekedhet, sok mindent elárul az előadások minőségét illetően. Én csalódtam, méghozzá nagyon is pozitívan. Amit kaptam a darabtól, az a gyilkos feszültség. Ezt erősítette egy falnyi színes akta, ami a végén – kegyelemdöfésként – rám szakadt. Továbbá tágabb rálátást nyertem a magam és mások életére is, ami senkinek sem működik sémaszerűen, és ez normális. A darab rávilágított a minden okozat mögött megbúvó okokra, és a helyesen kezelés fontosságára.


Egy több sebből vérző, térben és időben nem meghatározott rendszer került terítékre, nem (közvetlenül) saját emberi hibáink. A felelősség láncaitóligy sem szabadulhatunk.


Az előadás azért működik, mert százszázalékig él és hat ránk, a saját (gyerek)korunkat meséli el nekünk, amit nem szabad elhazudni és elfelejteni, mert ez adja életünkhöz az alapot.


Felsőtagozatos kortól mindenkinek ajánlom!

56 megtekintés
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Flickr Icon

1158 Budapest, Molnár Viktor utca 21/a    +36 30 268 7432   hello@komabazis.org