A részletek pontosságában rejlő tökéletesség

September 9, 2017

Nyáron volt szerencsém, életemben másodszor is eljutni Barcelonába. Nagyon szeretem azt a várost. Elképesztő a hangulata. Ott a tengerpart, a Tibidabo, és még annyi minden. Most végre volt lehetőségem kicsit belekóstolni a nem túrista Barcelonába is. Elképesztő, hogy este 11-kor kint "randalírozik" mindenki a tereken. Nem a túristák, hanem a helyiek. Mindenhol. A gyerekek fociznak a tér közepén, a kisgyerekes szülők a hátukra, hasukra kötött gyerekkel, a nagyszülők a kávézók teraszain. És senki nem szól senkire. Viszont mindenki szól mindenkihez. Persze külföldiként tudom, hogy minden sokkal kolbászabbnak tűnik máshol, pedig biztos nem az, de ez a fajtája a közösség megélésének, annyira irigylésre méltó.

Rabja vagyok a Sagrada Familiának. Rabja vagyok Antoni Gaudi majd minden művének. És ugyanez igaz Picassora is. Ez a két ember egy időben élt ebben a városban. Mi lehetett ott? Belegondolni is hátborzongató. Picassonak van egy sorozata, amit Velázquez Las Meninas című képe ihletett. Ezt az egy (egyébként fantasztikus festményt) több beállításban, hol apróbb részleteit, hol az egészet különböző szempontokból, de a lényeg, hogy 58 festményben dolgozta fel. Ötvennyolc. Mert volt benne ennyi. Mert nem az volt a cél, hogy megfessen egy csodás képet egy nagy elődtől, a saját szemszögéből, hanem, hogy tökéletes legyen. Ehhez 58 képre volt szükség. Mindegyik önálló művészeti alkotás. Ezt csak azért írom, hogy ne lehessen félreérteni, nem ötvenhétszer próbálkozott, mire az utolsó sikerült. 

Antoni Gaudi 31 éves volt, amikor elkezdte a Sagrada tervezését. Haláláig sem sikerült befejezni, sőt még most is folyamatosan építik. Mert nem az volt a cél, hogy épüljön egy szép templom. Hanem, hogy épüljön egy templom, amin minden szög ki van találva. A legkisebb teknősbéka szobor is ki van találva. Két teknősbékát ábrázoló szobor található a Sagradán egymás mellett. A bal oldalinak uszonyai, a jobbnak lábai vannak. Mert balra van a tenger és jobbra a Montjuic, a hegy. Mert a tökéletesség a részletek pontosságában rejlik.

Én is szeretnék ennyire részletesen pontos lenni. Szó sincs róla, hogy én is képes vagyok ilyen csodák alkotására, mint ők. De a közösségi színházban is próbálom szem előtt tartani, hogy a részletek a legfontosabbak. Mert a teljes egész a részletekből épül fel. Ha meg akarod ismerni magad, ami egy jó közösségi színház (és véleményem szerint a boldog élet) első lépése, akkor a részletekre kell koncentrálnod. Azokat kell kidolgoznod. És abból fog összeállni az egész, ami lesz annyira bonyolult, mint a Sagrada Familia és annyira izgalmasan csodaszép, mint Picasso festménye. Ezért van, hogy ha hajlandó vagy szembe nézni magaddal, akkor már csak szeretni tudod majd magad. Bármilyen részleteket találsz. 

Please reload

Kiemelt
Friss

Magánügy: rád tartozik

November 17, 2017

1/10
Please reload

January 1, 2018

November 17, 2017

November 13, 2017

October 13, 2017

September 28, 2017

September 26, 2017

Please reload

Archív
Please reload