Übü király/Übü pere

 

A „Danubia Connection 10” az insgolstadti Városi Színház által kétévente megrendezett különleges kulturális utazás a Dunamenti országokba. A tavalyi évadban a budapesti KOMA Színház látogatott el ennek keretében a németországi színházba. A két társulat Alfred Jarry Übü király és Simon Stephens Übü pere című drámáit mutatták be. Az előadások a mohóság és a túlzott hatalomvágy működési mechanizmusaira világítanak rá.

 

 

A „kulturális-expedíció“ veszélyes témákat érintett: a magyarországi jobboldali populista kormányzás radikalizálásáról szóló szorongató hírek hátterét, és egy nemzetközi büntetőtörvényszék által emberi jogokat megsértő személy elítélését. Decemberben két alkalommal a Koma Bázisán is láthatjuk az előadásokat.

 

Jarry 1896-os színműve egy groteszk népszínműszerű bohócjáték keretein belül mutatja be a mindig visszatérő, vészterhes diktátorok vonásait.

 

Alfred Jarry Übü papája egy világfi. Szívesen eszik, iszik és szórakozik. De mivel ő maga szánalmasan gyáva, szüksége van segítőtársakra, akik egyengetik a korona és a hatalom felé vezető véres utat. Hamar megtalálja őket egy százados és egy kiskatona személyében, akik azonnal készen állnak a piszkos munkára. A királyt orvul megölik, a trónörököst elűzik és Übü saját magát koronázza meg. Mámoros állapotában lelkiismeretfurdalás nélkül csak a saját képzetét kergeti: a mértéktelen és gátlás nélküli kapzsiságot. Az uralkodás Übü számára olyan játékká fajul, amelyben már semmi és senki nem tud neki parancsolni. A trágár tréfamester álcázatlan gazemberré válik.

 

Simon Stephens Übü pere című színműve nem csak egy egyszerű büntetőtörvényszéket kísér figyelemmel, hanem mindenek előtt, egy az emberi jogokat lábbal tipró diktátor feletti megfelelő bíráskodás kérdését veti fel.

 

Az est második felében Simon Stephens a jelenbe hozza Übüt, egy nemzetközi törvényszék kirakatperének közepébe állítja, ahol emberiség elleni bűntett és népirtás bűnével vádolják. Ő viszont nem ismeri be bűnösségét. Saját felfogásában még mindig ő a király, aki ellen egyetlen nemzetközi szervezetnek sincs felhatalmazása, hogy eljárjon. Régi útitársainak és áldozatainak tanúvallomásai tényszerűen alátámasztják a sok ezer rablást és gyilkosságot, amely uralkodása alatt történt. Védelmezői viszont hangot adnak annak, hogy mindezt Übü nem egyedül követte el, a felesége volt az összeesküvés hajtóereje és a kapitánynak részesedés jutott az ő uralkodása alatt. A törvényszék elnökei különbözőképpen szemlélik és interpretálják a felelősség mértékét, a vádat, és a vádlottak motivációját.

2013.12.31.

Übü papa - Sebastian Kreutz

Übü mama - Teresa Trauth

Hauptmann Krack - Richard Putzinger

Keil - Jaskó Bálint

Király, Ügyvéd - Sascha Römisch

Buggerlas, Ügyész - Valcz Péter

Nép, Bíró - Polgár Péter

Laski, Dr. Berg - Peter Greif

Felügyelő - Zrinyi Gál Vince

 

Jelmez - Pirityi Emese

Dramaturg- Martina Leidig

Rendezőasszisztens - Naszály Katalin

Ügyelő - Eleonore Schilha

Súgó - Susanne Wimmer

Rendező, díszlet - Vince Zrinyi Gál

 

Előadás: 2012. december 20. és 21. 20 óra

 

Az előadásokat magyar felirattal játsszuk.

 

Az előadások között szünet lesz. Körülbelül 22 órakor ér véget a program.

Bemutató: 2012. május 11.
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Flickr Icon

1158 Budapest, Molnár Viktor utca 21/a    +36 30 268 7432   hello@komabazis.org